• Lorem ipsum

Je staat met je voet tegen de oche, pijl in de hand, je pijl gericht op de triple 20. Een routineklusje, die al zo vaak is gedaan. Maar de pijl verlaat je hand niet op tijd, of weigert zelfs helemaal je hand te verlaten. Darteritus is de nachtmerrie van iedere darter. Een dartziekte, waarbij een darter van het ene op het andere moment geen pijl meer in een dartbord kan gooien. Soms is dit tijdelijk, soms is dit van lange duur. Wat is het nu precies, hoe kun je het verklaren en kun je er vanaf komen?

Motorische faalangst

Darteritus is een mentaal probleem dat zomaar kan ontstaan. De bron van deze dartziekte is motorische faalangst. Deze angst zorgt voor een blokkade als de pijl wordt losgelaten en hierdoor wordt de pijl te laat of niet losgelaten. Met de motoriek van de darter is niets mis en de darter heeft geen pijn of schade aan zijn hand of arm. De darter voelt en legt zichzelf een te hoge druk op om goed te presteren, vooral als er darteritus voorkomt, waardoor hij de concentratie nog sterker verhoogt wat de blokkade waarschijnlijk zal vergroten.

Tips om van Darteritus af te komen:

Het is mogelijk om van darteritus af te komen, maar er moet stil worden gestaan bij het feit dat deze dartziekte een serieus probleem is en er is geen directe oplossing voor. Er zijn een aantal tips die kunnen helpen om weer zonder darteritus te kunnen gooien.

Tip 1: Leg de pijlen een poosje weg

Het kan helpen om de dartpijlen een tijdje aan de kant te leggen. Stoppen met darten is niet hetgeen wat je wilt, maar als je last krijgt van darteritus is het wijs om de pijlen een tijdje naast je neer te leggen. Na deze rust kun je weer beginnen te gooien zonder teveel na te denken en op de manier waarop je speelde voordat je darteritus kreeg.

Tip 2: Kijk naar de pijl

Het is goed om naar de dartpijl te kijken in plaats van naar het bord. Op deze manier verleg je de focus van het bord naar de pijl, je focust je dus niet op waar de pijl op het bord terecht moet komen, maar op het loslaten van de pijl. En dat wil je bereiken.

Tip 3: Gooi met je verkeerde hand

Als je opeens met de verkeerde hand gaat gooien, weet je dat je niet goed gaat gooien. Waar is dat dan goed voor? Zo doorbreek je je psychologische druk van goed gooien en op mentaal vlak is dit een goede les. Ook hierbij wordt je focus verlegt op het loslaten van de pijl.

Tip 4: Focus je op wat lukt

Ga weer gooien voor je plezier, probeer nergens aan te denken en de pijl te gooien. Wees trots op jezelf als je het bord raakt, maakt niet uit waar en focus je op de pijlen die goed zijn gegaan. Forceer niets en denk voorlopig niet aan ‘wat je kon’ en je oude niveau, de singles zijn op dit moment het belangrijkste en de rest volgt later wel.

Om van darteritus af te komen heb je voornamelijk ook tijd nodig. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Begin met kleine aanpassingen, zoals andere pijlen of verlichting, sommige darters gaan in het donker gooien. Andere verwisselen de pijlen voor ander werpmateriaal, zoals Phyl Taylor, hij ging met bakstenen gooien. Voor andere werkt het om een tijdje met lege hand te gooien, dan een potlood en na een wat langere tijd weer een pijl. Er zijn ook verschillende programma’s die je kunt volgen bij een psycholoog of een fysiotherapeut.

Geef jezelf dus de tijd om darteritus te verwerken en om te leren ermee om te gaan.