• Lorem ipsum

Darten, ook bekend al darts, is van oorsprong een Britse sport waarbij gespeeld wordt met drie dartpijlen per persoon en een dartbord. Volgens het woordenboek ‘een spel waarbij je pijltjes naar een schijf gooit, ontleend aan Engels darts’. In Nederland wordt het spel ook wel vogelpik of vogeltjespik genoemd. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van deze sport?

Oorsprong darten

Dart, wat oorspronkelijk ‘speer’ of ‘pijl’ betekende, komt sinds 1314 in het Oxford English Dictionary voor. Wanneer de sport precies is ontstaan is onbekend, want dit is niet gedocumenteerd. Darten is een eeuwenoud spel. Waarschijnlijk is het begonnen als tijdverdrijf voor soldaten of zelfs al de oude jagers in de vorm van het gooien van korte speren op omgekeerde bodems van wijntonnen en later op doorgezaagde boomstamschijven. Dit om in vorm te blijven als de jagers in de winter niet op dieren konden jagen en voor de soldaten om te kunnen blijven richten. Eerst werden de jaarringen van de boomstamschijf gebruikt als puntentelling, later werd dit verder uitgebreid.

Dartpijlen

In de koude wintermaanden werden de soldaten gedwongen om de sport binnen voort te zetten, de speren waren te groot voor binnen dus deze werden vervangen door kleine (dart)pijlen. Ook volgden er met deze verandering nieuwe regels en naarmate het spel zich verder ontwikkelde, begonnen de rijkere mensen zich ook meer te interesseren in de sport darts. Zo gaf de Anne Boleyn, de vrouw van koning Henry VIII, in 1530 een setje versierde dartpijlen aan haar man cadeau.

Kansspel of niet?

Ook in 1330 en 1374 wordt het woord ‘Darte’ in de Oxford English Dictionary voor. In de Britse samenleving werd in het begin van de 19e eeuw darts niet als een hoogstaande bezigheid gezien. Het werd vooral in pubs gespeeld en gezien als een bezigheid voor de ontwikkeling. In 1908 kwam de sport sterk ter discussie te staan, is het een kansspel of niet? Met een demonstratie door meerdere malen direct drie darts in dubbel 20 te gooien in de rechtbank, werd duidelijk dat het geen kansspel is.

Ontwikkeling dartpijlen

Tot in het begin van de 19e eeuw is er weinig bekend over de vorm en samenstelling van de dartpijlen. Metalen barrels waren er zeker nog niet, de houten barrel werd verzwaard met een stuk lood. Pas in 1906 zou er voor het eerst gebruik zijn gemaakt van een metalen barrel, met een houten shaft, ontworpen door Jim Pieke. Frank Lowy ontwierp in 1937 de gehele metalen dart en is tevens oprichter van de firma Unicorn.

Darts organisatie

In 1973 begon de Britse Darts Organisatie haar activiteiten. In deze tijd ging televisie ook een steeds grotere rol spelen in de dartwereld. In 1978 werd het allereerste Wereldkampioenschap georganiseerd. Hierna is het hard gegaan in de dartwereld. Wij begonnen in Nederland vanaf de WOII met darten, toen de Britse soldaten het spel meebrachten. In 1976 is de Nederlandse Dart Bond opgericht, die vrij snel uitgroeide tot een landelijk opererende bond. Om een einde aan de grote verdeeldheid in de sport te maken werd er in 1989 de Nederlandse Darts Federatie opgericht.

Vandaag de dag is darts nog steeds een erg populaire sport, ook in Nederland. De successen in Nederland zijn vooral te danken aan Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.