• Lorem ipsum

Niet iedere dartpijl heeft hetzelfde gewicht. Het gewicht van een dartpijl varieert tussen de 18 en 30 gram. Welk gewicht dartpijlen jij nodig hebt? Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Toch kunnen we een aantal tips geven om snel te bepalen wat het juiste gewicht dartpijlen voor jou is.

  1. Wat bepaalt het gewicht van een dartpijl
  2. Wat voor dartpijl gewichten bestaan er
  3. Dit gewicht dartpijl raden wij aan

1. Wat bepaalt het gewicht van een dartpijl

De lengte van een dartpijl kan een minimale invloed hebben op het gewicht van een dartpijl. Dartpijlen mogen niet langer zijn dan 30,5 centimeter. Een kortere dartpijl kan dus in gewicht een heel minimaal verschil hebben met het gewicht van een dartpijl met de maximale lengte. Wat een grote invloed heeft op het gewicht van een dartpijl is de barrel. De barrel zit midden tussen de punt en shaft van een dartpijl. Het materiaal en formaat van de barrel bepaalt mede het gewicht. Zo is een barrel met een hoog percentage tungsten zwaarder dan een brass barrel van hetzelfde formaat.  

Niet de gehele dartpijl wordt gewogen bij het bepalen van het gewicht van een steeltip dartpijl. Alleen de punt en de barrel van de dartpijl worden gebruikt bij het meten van het gewicht. De shaft en flight worden dus niet meegenomen in het gewicht van de steeltip dartpijl.

2. Wat voor dartpijl gewichten bestaan er

Het gewicht van een dartpijl mag niet boven de 50 gram komen. Dit is het maximale gewicht dat een dartpijl mag hebben, maar komt eigenlijk bijna nooit voor. Hetzelfde geldt voor de lichtste dartpijl van 12 gram. De mogelijke gewichten van dartpijlen die je in dartshops vindt, variëren meestal tussen de 18 en 30 gram. Toch zitten hier ook al gewichten tussen welke nauwelijks gekozen worden en waar ook weinig aanbod in te vinden is. De meest gebruikte en verkochte gewichten zitten tussen de 21 en 26 gram.

3. Dit gewicht dartpijl raden wij aan

24 gram is het meest gekozen gewicht voor dartpijlen. Heb je zelf dus nog geen idee welk gewicht dartpijl jij nodig hebt? Kies dan in eerste instantie voor een dartpijl van 24 gram. Vervolgens is het een kwestie van veel gooien en er op die manier achter komen of je misschien toch een ander gewicht dartpijl nodig hebt. Gooi jij jouw dartpijl snel en hard het bord in? Dan kan je voor een lichter gewicht dartpijl kiezen. Een zwaarder gewicht dartpijl kies je juist wanneer je iets zachter gooit.

Weet je welk gewicht dartpijl je wil proberen, maar nog niet precies welke dartpijl bij je past? Hier vertellen wij jou hoe je bepaalt welke dartpijlen bij jou passen.