• Lorem ipsum

Welke dartpijl past bij mij?

Voordat bepaalt kan worden welke dartpijl het beste bij jou past, is het goed om eerst uit te leggen op welk gebied dartpijlen van elkaar onderscheiden kunnen worden. Niet elke dartpijl is hetzelfde, maar ook niet elke darter is hetzelfde. Het is dus onmogelijk om te zeggen wat de perfecte dartpijl is, maar wel kunnen wij jou helpen met het vinden van de dartpijl die het beste bij jou past.

  1. Onderdelen van een dartpijl
  2. Darts met veel grip of juist weinig
  3. Welk gewicht dartpijl kiezen
  4. Dartpijlen van verschillende materialen
  5. Wat zijn goede dartpijlen?

1.      Onderdelen van een dartpijl

Dat een dartpijl uit verschillende onderdelen bestaat, is voor veel mensen een verrassing. Vaak weten mensen wel dat de flights vervangen kunnen worden, maar daar houdt het dan ook op. Dart flights zijn echter niet het enige onderdeel van een dartpijl. Dartpijlen bestaan uit vier vaste onderdelen: dartpunt, barrel, shaft en flight.

anatomie van een dartpijl

De dartpunt is het eerste onderdeel van de dartpijl. Dit is het onderdeel dat in het dartbord terecht komt na het gooien en is vaak gemaakt van metaal of plastic. Aan een dartpunt zit een barrel vast. Dit is het onderdeel dat je vasthoudt tijdens het gooien. Aan de andere kant van de barrel bevindt zich de shaft. Dit onderdeel van de dartpijl houdt de flight vast. Een dart flight zorgt ervoor dat de dartpijl stabiel blijft.

Naast deze vier vaste onderdelen, kunnen er soms extra onderdelen aan dartpijlen toegevoegd worden. Zo wordt er gebruik gemaakt van rubberen ringetjes indien gekozen is voor een aluminium of titanium dart shaft. Dit zorgt ervoor dat de shaft goed vastgedraaid kan worden op de dartpijl. Ook wordt soms een stem crown of stem ring gebruikt om de dart flights vaster op de dart shaft te kunnen plaatsen.

2.      Darts met veel grip of juist weinig

In de dartwereld wordt onderscheid gemaakt tussen ruwe en gladde pijlen. Bij ruwe dartpijlen verraadt de naam het eigenlijk al, dit zijn dartpijlen met veel grip. Gladde dartpijlen hebben nauwelijks of zelfs geen grip. De grip van een dartpijl wordt bepaald op de barrel. Barrels met veel grip zijn te herkennen aan de structuur. Deze barrels hebben vaak een gekartelde of geringde structuur waardoor deze niet zomaar uit je hand kan glijden. Barrels met geen tot nauwelijks structuur zorgen voor een gladde dartpijl.

Het verschil tussen ruwe en gladde dartpijlen mag duidelijk zijn, maar hoe bepaal jij wat voor jou de juiste grip is? Droge vingers zorgen voor grip op een dartpijl. Wanneer je dus droge vingers hebt, kun je gerust kiezen voor gladde dartpijlen. Is dit niet het geval, dan raden we jou aan om voor een volgrip dartpijl te kiezen. Een dartpijl moet natuurlijk eenvoudig uit je hand kunnen vertrekken, maar het is ook niet de bedoeling dat de barrel te snel uit je hand glijdt.

3.      Welk gewicht dartpijl kiezen

Dartpijlen zitten aan verschillende regels vast. Zo mag een pijl niet langer dan 30,5 centimeter zijn, maar ook het gewicht zit aan een regel vast. Het gewicht van je dartpijl mag niet boven de 50 gram uitkomen. Overigens gebeurt dit niet snel. De meest gebruikelijke gewichten van dartpijlen zitten tussen de 21 en 26 gram. Waarbij de 24 gram dartpijl toch wel het meest gebruikte gewicht is. Het gewicht van een dartpijl wordt grotendeels bepaalt door gewicht van de barrel.

Wij merken zelf dat het bepalen van het perfecte gewicht een kwestie van afwegen en uittesten is. Zwaardere dartpijlen zorgen namelijk voor iets meer precisie tijdens het gooien. Deze zullen namelijk minder snel gaan zwabberen. Wel wordt de snelheid beïnvloed door het gooien met een zwaardere pijl. Om dezelfde snelheid te halen met een zwaardere dartpijl als die van een lichtere dartpijl, moet er met meer kracht gegooid worden. Het is dus de vraag of deze extra inspanning en kracht ten goede komt aan het gooien.

Tip: ben je beginnend darter? Probeer dan eerst een dartpijl van 24 gram of meer uit. Deze gooit over het algemeen wat stabieler en is een prima gewicht om mee te starten.

4.      Dartpijlen van verschillende materialen

Bij het kiezen van de juiste dartpijl, kan ook nog gekeken worden naar het materiaal. De meest voorkomende materialen zijn tungsten, nickel en brass/steel. Brass/steel dartpijlen zijn koperen dartpijlen. De materialen zorgen voor verschil in gewicht en kwaliteit. Eerder genoemde materialen zijn voor de complete dartpijl setjes. Per onderdeel kunnen ook verschillende materialen gekozen worden:

  • Dartpunten: metaal of plastic
  • Barrel: messing of tungsten
  • Shafts: aluminium, kunststof of titanium
  • Flights: nylon, dimplex of micron

Welk materiaal voor jou het beste is, kan net zoals bij de grip en het gewicht niet gezegd worden. Wat dartpijlen betreft zien wij het grootste aanbod in het materiaal 90% tungsten. Bij dart shafts geldt dit voor kunststof en voor flights 100 micron. Deze materialen zijn “veilige” keuzes, maar probeer ook zeker andere materialen uit in je zoektocht naar de perfecte dartpijl voor jou.

5.      Wat zijn goede dartpijlen?

Zoals hierboven al verschillende keren genoemd is, bestaat er niet één perfecte dartpijl. Wat wij wel kunnen vertellen, is welke dartpijlen het momenteel erg goed doen. De volgende drie dartpijlen zien wij op dit moment als hardlopers: Amberjack dartpijlen 90% tungsten, Target Darts storm dartpijlen en de 90% tungsten dartpijlen van Michael van Gerwen.

De zoektocht naar welke dartpijl bij jou past, zal nog even doorgaan. Toch hopen we je met bovenstaande uitleg en tips een stap in de goede richting gebracht te hebben. Het is nu slechts nog een kwestie van testen en oefenen totdat je de perfecte dartpijl gevonden hebt.